Peste 1,2 milioane de români sunt captivi în Italia, aflată în carantină totală din cauza coronavirusului care a ucis deja în această ţară peste 600 de oameni. Oamenii spun că oraşele sunt pustii, iar atmosfera este tensionată.
Nimeni nu mai are voie să intre sau să iasă din Italia. Locurile de joacă au fost închise în Italia, ca măsură de precauţie împotriva coronavirusului. Şcolile din Italia sunt închise până luna viitoare, iar autorităţile le interzic italienilor să meargă la sălile de fitness
„Suntem într-o ţară străină, izolaţi, dar încercăm să ne menţinem calmul”, povesteşte Ana Maria Arhire, sudentă la Facultatea de Drept Ravenna.
Aşa încearcă să se încurajeze românii blocaţi de carantina din Italia. Ana-Maria Arhire studiază dreptul în oraşul Ravenna, unul dintre cele mai afacteate de coronavirus. Facultatea a suspendat cursurile, iar românca aproape nu a mai ieşit din casă de 10 zile. Ca toţi cei din peninsula, se teme de virusul letal.
„Măştile nu se mai găsesc şi nici dezinfectant de mâini. S-a oprit aprovizionarea supermarketurilor”, mai spune Ana Maria.
Irina Ferenţ, asistent social care face practică la Roma, nu a mai ieşit de aproape o lună din centrul în care locuieşte.
„Atmosfera e destul de tensionată. Toată lumea este preocupată din cauza virusului”, spune Irina.
La celebrul Dom din Milano, unde turiştii stăteau la coadă până luna trecută, nu mai este ţipenie de on. Doar un soldat care se asigură că regulile carantinei sunt respectate. Şi sunt..
Magazinele de lux din celebra Galerie Vittoria Emanuele nu au fost niciodată atât de goale.
Epidemia nu face nicio diferenţă între bogaţi şi săraci. Lângă lacul Como, unde au vile George Clooney, Brad Pitt şi miliardarul Richard Brason, bate vântul pe străzi. În miezul zilei, nimeni nu se plimbă prin oraşe, iar cafenelele şi restaurantele, loc de întâlnire pentru plimbăreţii din lumea întreagă, sunt goale.
„Toate ieşirile din oraş au fost blocate de filtre de poliţie. Pentru a ieşi dintr-un oraş în altul trebuie să justifici motivul pentru care ieşi. În sensul că, dacă nu este o urgenţă medicală sau nu te duci la serviciu, nu se poate intra sau ieşi”, explică Gabriela Colceru, o româncă stabilită în Italia.
Nici măcar celebrul lac nu mai este o atracţie.
„Vaporaşul care plimba în fiecare zi mii de turişti este închis, casa de bilete este închisă”, susţine Gabriela.
Cei peste 60 de milioane de locuitori ai Italiei nu mai au voie să se mişte liber în peninsulă. Guvernul a introdus restricţii stricte pentru a limita extinderea coronavirusului: peste 9.000 de oameni au fost contaminaţi. Nimeni nu iese din Italia şi nu intră, cu excepţia cazurilor speciale. Şcolile şi universităţile sunt închise, la fel teatrele şi cinematografele. Nunţile şi înmormântările sunt interzise, iar campionatul de fotbal a fost suspendat.